Andız Pekmezinin FaydalarıANDIZ PEKMEZİNİN FAYDALARI NELERDİR? ANDIZ PEKMEZİ NEYE İYİ GELİR?

Andız Pekmezi
Halk arasında pek bilinmeyen bir pekmez olan andız pekmezi, andız ağacının meyvesinden elde edilir. Andız pekmezinin faydaları şu şekilde sıralanabilir.
» Bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer, karaciğere karşı faydalı bir pekmezdir.
» Bütün pekmez cinslerinde olduğu gibi kan yapıcıdır.
» Ayrıca gerçek bir enerji deposudur.

Andız Pekmezi Daha Neye İyi Gelir ?
Andız pekmezi andız meyvesi ağacının meyvesinden elde edilen pekmez türüdür.Bu pekmez türünün en önemli özelliği çok yoğun mineral özelliğine sahiptir.Yani mineral eksikliği olan kişilerde destek amaçlı 
 
 
rahatlıkla kullanılabilecek konsantre formüldedir.Andız pekmezinin özellikleri ise 
  • Öksürüğe iyi gelir
  • Karaciğer ve akciğer hastalıklarında olumlu etkiye sahiptir
  • Kalsiyum,magnezyum ve fosfor gibi birçok mineral bakımından zengindir
  • Enerji vericidir
Andız pekmezi çocuklarda,emzirenlerde ve gebelerde çok rahatlıkla kullanılabilir.Çünkü günlük mineral alımınıza ek takviye olarak çok yüksek dozda mineraller vermektedir.Andız pekmezi içerdiği yararlı organik asitlek bakımından da çok yüksek oranda anti oksidan kapasiteye sahiptir.Buda birçok hastalıktan korunmamamıza neden olur.Bunlardan en önemlisi ağız içi yaralar yada egzama gibi rahatsızlıklardır.Bu tür rahatsızlıklarda andız pekmezi tedavi sürecini olumlu yönde etkileyebilmektedir

Pekmezin Besin İçeriği ve İnsan Sağlığına Sağladığı Faydalar 
Pekmez de kuru üzüm gibi yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Ayrıca, mineralleri yoğun olarak içermektedir. Pekmez özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, tüberkilozlu hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin diyetinde yer alması önerilmektedir. 
Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur. Dokuların krom içeriği hamilelikte, malnütrisyonda ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır. Krom, glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur. Ve insülün kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler. Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir. 
Pekmezin bileşimi ve besin öğeleri gereksinimi karşılama yüzdeleri (100 gr.'da) 
Bileşen Miktar Öngörülen miktarın yüzdesi 
 Su (%) 28-33,9 - 
 Enerji (kalori) 257-293 11,2 
 Toplam şeker 
 (kuru maddede ) 83,7-87,6 - 
 protein (gr) 0,6 0,9 


 Mineraller (mgr) 
Kalsiyum 400-500 100,0 
 Fosfor 31 6,2 
 Demir 9,2 92,0 
 Sodyum 96 - 
 Potasyum 1470 73,5 
 Magnezyum 140 46,7 
 Kükürt 69 - 
Bakır 0,43 21,5 


 Vitaminler 
A vitamini (IU) 0 0 
C vitamini (mgr) 0 0 
Tiamin (mgr) 0,04 3,3 
Riboflavin (mgr) 0,15 10,7 
Niasin (mgr) 1,4 7,8 
 
pekmezin yararları sayamayacağımız kadar çoktur.
Hamileler ve çocuklar için bulunmaz besin kaynağı olan pekmezin "thiamin", "riboflavin" ve "demir" açısından baldan daha zengin olduğunu araştırmalar ortaya koyuyor.  1 kg üzüm veya 200 gram pekmezin, kalori açısından 1150 gram süte, 300 gram ekmeğe veya 350 gram ete eşdeğer olduğu belirtiliyor. 

Özellikle üzüm pekmezinin içinde doğal olarak bulunan glikoz ve früktoz, vücudumuzda hemen emilerek kana karışır ve metabolizmada enerjiye dönüşür. bu doğrultuda şunu söylemeliz ki; sabahları içeceğimiz iki yemek kaşığı pekmez, herkes için çok değerli ve çok önemli olan 2 mg. demir, 80 mg. kalsiyum ve 58 kcsal enerji ihtiyacımızı karşılayacaktır.