Bademin Faydaları

 Gülgiller familyasından olan bu ağacın meyvesine badem denir.Hemen hemen    dünyanın yerinde yetişir. Bademin acı ve tatlı olmak üzere iki cinsi vardır.                Pembe ve beyaz çiçekler açan, hafif kokulu bir bitki olup bahar mevsiminde              insanı kendisine hayran bırakır,  badem eski çağlardan beri bilinmektedir.         Yumuşatıcı,     parlatıcı, temizleyici ve yaraları iyileştirici özelliği vardır.              Günümüzde sanayi ve tıp alanlarında kullanılmaktadır.

Acıbadem gıda olmaktan çok ilaç olarak tedavi amaçla kullanılır. Karaciğer                 dalak ve böbreklerde meydana gelen tıkanıkları açar, göğü ve akciğer           hastalığından dolayı meydana gelen kan tükürmeye karşı faydalıdır. Dalak,          böbrek, kulunç ve göğüs ağrılarına karşı da iyi gelir. Tedavi maksadıyla bir              defada on tane kadar badem alınabilir.

Acıbademin kökü kaynatılarak içilecek olursa, ciltteki çilliklere karşı gayet             faydalıdır. Acıbadem buğday nişastası ile veya yağda kavrularak yenecek                 olursa, öksürüğe, kan tükürmeye ve akciğer zarı iltihabına karşı faydalıdır.                       Bu faydalar tatlı badem yağında daha da çoktur. Tatlı badem vücuda                        normal bir gıda sağlar ve vücudu şişmanlatır. Eğer kabuğu ile birlikte                     yenilirse, ağzı ve diş etlerini temizler ve pekiştirir. Taze iken yenilirse,                      midenin rutubetini düzenler. Eğer yağda kızartılarak yenilirse, mideyi                    temizleyip düzene sokar.

Tatlı badem boğaz sertliğini giderip yumuşatır, kuru öksürüğe karşı                       faydalıdır, idrarı çoğaltır, böbrek gözeneklerindeki tıkanıklığı açar, idrar                 yollarında meydana gelen  yanmayı teskin eder. Eğer şekerle birlikte                  kullanılırsa, cinsel gücü arttırır, vücuda     normal bir sıcaklık verir, akciğer,                 göğüs ve bağırsak sertleşmesine karşı da           faydalıdır. Yine şekerle birlikte alındığında, sindirimi kolaylaştırır, şekerli karışım olduğundan      dolayı                        beyni ve aklı kuvvetlendirir ve bol gıda verir.

Bademyağı, bademin çekirdeğinin içinden çıkan öz maddesinin (tohumunun)         mekanik usullerle sıkıştırılmasıyla veya sıcak suda kaynatma yöntemiyle yağı          çıkarılır. Süzme yoluyla badem suyu elde edilir. Bademyağı ağız yoluyla alınır,            cilde sürülerek, burun veya kulağa damlatılarak da kullanılabilir. Yağdan bir             defada yaklaşık 20 gram kadar içilebilir. Bademyağı, yumuşatıcı ve iyileştirici       özellinden dolayı yaralar ve yanıklar üzerine merhem olarak sürülebilir. Acı        bademyağı kullanırken acılığını gidermek ve hoş bir kıvama getirmek için                    içine bir miktar bal veya şeker katılır. Acı bademyağı, rahim ağrılarına,                        sıcak özellikli rahim şişlilerine, rahim tıkanması sebebiyle meydana gelen               ağrılara karşı gayet faydalıdır. Acı bademyağı kulağa damlatılarak olursa,                   kulak ağrılarına, uğultu ve kulak çınlamasına karşı da iyi gelir. Yüzdeki                           çillik ve sivilcelere karşı ise cilde sürülerek kullanılır.

Acıbadem yağı gözlerdeki bulanıklığa ve göz yorgunluğuna karşı da iyi              gelmektedir. Bal, kına yağı, gülyağı veya diğer yağlı maddelerle                     karşılaştırılarak macun yapılıp kullanılırsa; idrarın zor yapılmasına, böbrek           ağrılarına, böbrek, mesane taşlarına, nefes darlığına ve dalak şişliklerine                     karşı faydalıdır. Ciltteki buruşukluklara, çillik ve sivilcelere, güneş ışınları               sebebiyle yüzde meydana gelen kahverengimsi küçük lekelere ve yine ciltte          meydana gelen sivilce, kaşıntı hastalıklarına da faydası vardır. Acı bademyağı             ağız yoluyla kullanıldığında böbrekleri ve mesaneyi temizler ve taşları parçalar.          Bazen da gülyağı ile karıştırılarak bu organlara dıştan sürülür. Tatlı bademyağı,       böbrek ve mesane ağrılarına, idrarın zor yapılmasına, böbrek ve idrar                 yollarındaki taşlara, kulunç ve baş ağrısana, mide ve akciğer zarı iltihabına,                boğaz sertliğine, akciğer nefes borusuna ve öksürüğe karşı gayet faydalıdır.
Tatlı bademyağı, ciltteki buruşukluğu gidermek için kullanılan yağların en             üstünüdür. Herkim kuyruksokumu kemiği ve çevresini bununla yağlayıp            ovuşturmaya devam ederse, ihtiyarlığında bel bükülme hastalığına             yakalanmasının önüne geçer.

Tatlı bademyağı, bal, gülyağı veya diğer yağlı maddelerle karıştırılarak                         cilde sürülürse; ciltteki alaca, çillik ve sivilcelere, sirke ile karıştırılarak sürülürse           gayet iyi gelir. Tatlı bademyağı, soğuktan meydana gelen dalak ve baş ağrısını         giderir. İncinmeden dolayı ciltte meydana gelen şişlikler üzerine sürülmesi de       faydalıdır. Bademyağı ağız yoluyla alındığında kusma belirtileri, halsizlik ve           baygınlık gibi arazlar görülebilir. Bu etkiyi gidermek için hasta kusturulur veya               ekşi meyve şurupları verilir. Acı ve tatlı bademyağlarının etkileri birbirlerine çok       yakındır. Ancak araştırmalar gösteriyor ki acı bademyağının tatlı badem                    yağına oranla daha etkin olduğu söylenebilir.

Sizde bademin hem kuruyemişini ve hemde    taze olarak ister tatlı ister acı               badem olsun düzenli olarak tüketin sınırsız faydalarına kavuşun.  SAĞLIKLI YAŞAM...