Üzüm Ve Pekmezin FaydalarıÜZÜM VE PEKMEZİN FAYDALARI

Alpağut bağlarının üzümünden yapılan pekmez.

Pekmez yüksek şeker içeriği sebebiyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Özellikle vücudun günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacının büyük kısmını karşılar. 
200 gram pekmez, kalori açısından bin 150 gram süte, 300 gram ekmeğe ya da 350 gram ete eşdeğer.

Özellikle üzüm pekmezinin içinde doğal olarak bulunan glikoz ve früktoz, vücutta hemen emilerek kana karışmakta ve metabolizmada enerjiye dönüşmektedir.

Vücutta kan yapımında kullanılması, enerji vermesi, iştah açması pekmezin belirgin özelliklerindendir. Gebelikte bebek gelişimi ve anne adayları için çok faydalı bir besindir. Ayrıca mide, bağırsaklar ve böbrekler üzerinde olumlu etkileri vardır. Damar sertliğini gidermekte faydalıdır ve kan dolaşımını kolaylaştırır.

Sabahları içeceğiniz iki yemek kaşığı pekmez, vücudunuz için çok değerli ve çok önemli olan 2 miligram demir, 80 miligram kalsiyum ve 58 kcsal enerji ihtiyacını karşılar.

Havalardaki ani soğuma ile birlikte soğuk algınlığına bağlı enfeksiyonların sayısı artmaktadır, Uzmanlar böyle havalarda vücudunuzun sıcaklık dengesini korumak için pekmez tüketmenizi tavsiye ediyorlar.

Üzüm sağlıklı ve lezzetli yaz meyveleri arasında her zaman başköşededir.
Üzümün içeriğinde bol miktarda Resveratrol isimli antioksidandan ve antosiyanin yapısındaki fenolik maddeler bulunması ona olağanüstü bir güç katmaktadır.
 


İçeriğindeki bu temel antioksidanlar ve daha birçok özelliği nedeni ile kalp krizi riskini azaltmada, kanseri önlemede, güneş ışınlarının, alkolün ve sigaranın yarattığı cilt sorunlarını yavaşlatmada ve yaşlanmayı geciktirmede önemli rol oynarlar.
Binlerce yıldan beri kralların sofralarında bile yer alan bu değerli besinin insan ömrünü uzattığı da doğru. Yeni sonuçlanan birçok araştırma resveratrolün yaşlanma ileilgili genlere ciddi bir destek sağladığını göstermekte.
Bununla birlikte üzümün kalorisi ve glisemik yükü yüksek meyveler arasında yer aldığını unutmayın. Dozu kaçırıldığında fazla fruktoz yüklenmesine, neticede kilo almaya-yağlanmaya yol açabilmektedir.
KARA ÜZÜM MASKESİ

Kara üzümü iyice ezdikten sonra önceden temizlemiş olduğunuz cildinize sürün. 
1 saat bekledikten sonra yüzünüzü ılık su ile yıkayın. 
Bu uygulamayı tekrar ettikçe bir müddet sonra cildiniz belirgin bir gençleşme olduğunu göreceksiniz.

 Üzüm ve faydaları Üzüm; Üzüm asmasının glikozca zengin olan meyvesidir.
Faydaları: Üzüm Bedenin ve zihnin gücünü arttırır. Kan yapar. Vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür.Üzüm Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak hastalıkları, romatizma ve mafsal iltihabında faydalıdır. Kabızlığı giderir. Kalbikuvvetlendirir.Üzüm Kanıtemizler.Şişmanlıkta faydalıdır.Hamilelerin mide bulantısını önler. Cilt güzelliğini sağlar. Nekahatdevresininkolaycaatlatılmasınayardımcıolur. Böbreklerdekikumvetaşlarındüşürülmesineyardımcıolur.Besleyicidir.
Kara üzümün faydaları

 Kara üzüm, güzellik iksiri, gerçek beyin besini ve zayıflamak için yapılan rejimlerin ana ürünüdür.
Kara üzüm tıpkı aspirin gibi kanı sulandırdığından koroner kalp hastalıklarına karşı insanları koruyucudur.

Kara üzümün kabuğunda bulunan ve fitoaleksin grubu bileşiklerden olan resveratrol vücutta kanser oluşumunu engeller.

Bazı karaciğer rahatsızlıkları ve kansızlık tedavisinde de etkilidir

Kara üzüm, içerdiği meyve asitleri ve lifli yapısından dolayı mideye zarar vermeksizin böbrek ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve kanın temizlenmesi için yardımcı olur.

Kara üzüm, vücuttaki yağların erimesi için yardımcı olur. Kara üzüm, vücudu virüslere karşı daha dirençli hale getirir.

Kara üzümün kabuk ve çekirdekleri bağırsak metabolizmasını hızlandırır.Kara üzüm, cildin taze ve temiz bir görünüm almasında etkilidir.

Öğleden sonra yenilen bir salkım kara üzüm veya içeceğiniz bir bardak taze sıkılmışüzüm suyu vücudu ve beyin hücrelerini zindeleştirir.

Bir kilo üzüm, bin 150 gram süt, 390 gram et, 300 gram ekmek ve bin 200 gram patatese eşdeğerdir

Kara üzüm Amino asitler, B vitaminleri (B1, B2), mineraller, potasyum, magnezyum ve demir içerdiğinden bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Kara üzüm içeriğindeki doğal fruktoz sayesinde vücudun harcadığı enerjinin kısa sürede depolanması için etkili olur.

Kara üzümün içeriğindeki magnezyum insanın iş verimliliğini arttırır.

İçeriğindeki asitler ( tartarik, sitrik , malik, süksinik, fumarik , pyruvik , oxaglutarik, gliserik, glikolik, dimetil-süksinik, shikiminik ve guinik asit ) mideye zarar vermeden böbreklerin ve karaciğerin çalışmasını hızlandırır.

Kara üzüm İçerdiği bioflavonoidler nedeniyle C vitamini aktivitesini çoğaltır.

Kara üzüm Alerji ve kireçlenmelerde iltihap oluşumuna engel olur.

Kara üzüm besinlerin parçalanması neticesinde oluşan serbest radikallerin kılcal damarların duvarlarına saldırmasına karşı güçlü bir antioksidant görev üstlenerek düşük yoğunluktaki lipoproteinlerin (LDL) kılcal damarlar içinde birikmesini engeller.

Kara üzüm hücrelerde değişim sonucunda tümör oluşmasına izin verebilecek hücre için moleküller üzerine serbest radikallerin saldırılarını bloke eder ve neticede kanser oluşumunu engeller.

Kuru Üzüm ve Kuru Üzümün Faydaları

Kuru Üzüm: Üzümün kurutulmasıyla elde edilir. İçeriğinde A ve B1 vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir ve sodyum gibi mineralleri bulunur

Kuru Üzümün Faydaları:

Vücuda enerji verir.

Balgam sökücüdür.

Kan yapıcıdır.

Karaciğer için yararlıdır.

Göğüs hastalıklarına iyi gelir.

Eklem iltihaplarına karşı faydalıdır.

Üzüm çekirdeğinin faydaları

Üzüm çekirdeği damarları korur ve damarları sağlamlaştırır
Hipertansiyon, kalp krizi ve felç ihtimalini azaltır.
Diyabeti ve varisiolan kişiler için de çok yararlıdır. Gözü maküler dejenerasyon ve kataraktan korur.
Üzüm çekirdeği sürekli bilgisayar kullanmak zorunda olan kişilerin göz sağlıklarının korunması için de yararlıdır.
DNA hasarını aza indirgediğinden kanser oluşma riskini de en azaltır.
Cildin bağ dokusunda bulunan kollajeni güçlendirir.
cilde dinçlik ve güç verdiğinden kozmetik sanayiinde merhem ham maddesi olarak da yararlanılır.
Üzüm çekirdeği damarların kollajen dokusunu da güçlendirdiğinden damar sertliği ve damar sertliği ile ilgili çok sayıda hastalığı önler.
Üzüm çekirdeği histamin salgısını azaltarak alerjiyi önler.
Üzüm çekirdeği iltihabi prostaglandinlerin sentezlenmesini azaltarak romatizma hastalıkları, ağrı ve endometrioz gibi rahatsızlıkları önlemedede destek olur

Üzüm Çekirdeği antioksidan kaynağı

Üzüm Çekirdeği (Vitis vinifer ); Fransa' da güçlü bir anti-aging ( yaşlanma etkilerini azaltıcı ) kaynağı olarak sunulmakta ve Amerika Birleşik Devletleri'nde de hızla popüler olmaktadır.

Üzüm çekirdeği, bioflavonoidlerin proanthocyanidin adlı benzersiz bir tipini içerir. Bu maddenin, C vitamini ile aynı yönde etkileri vardır ve C vitamininin aktivitesini oldukça artırır. Gerçekte bazı araştırmacılar üzüm çekirdeği ekstresinin, C vitamininin hücrelere girmesine yardım ettiğini düşünmektedirler.

Böylece, üzüm çekirdeği özü, hücre zarlarını güçlendirirerek hücreleri oksitlenme hasarlarından korur. Proanthocyanidinler ayrıca yabanmersininde, kola fındığında ve diğer bazı sebze ve meyvelerde de bulunur.

Kanser Savaşçısı: Üzüm çekirdeği, güçlü bir antioksidandır ve vücudu serbest radikallerden temizler. Serbest radikaller, normal hücrelere saldırabilen, onları harap eden veya mutasyona uğratan dengesiz oksijen molekülleridir.

Serbest radikal hasarlar, kansere eşlik eden bir çeşit hücre büyümesine yol açabilirler. C vitamini kendi başına güçlü bir antioksidandır fakat araştırmalar üzüm çekirdeği özü gibi proanthocyanidinlerle beraber çok daha etkili olabileceğini öne sürmektedir.

Kalp hastalığı: Bazı araştırmalar üzüm çekirdeği özü gibi antioksidanların, arterlerde plak veya yağ birikimlerinin oluşmasına katkıda bulunabilecek düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) veyahut "kötü" kolesterol gibi kan lipitlerinin oksidasyonunu önleyebileceğini doğrulamıştır.

Anti-İltihapsal: Üzüm çekirdeği, artrit ve alerjiler gibi yaygın hastalıkların tedavisinde kullanılan bir anti-iltihapsaldır. Birçok bioflavonoid, iltihaplanmayı teşvik eden bazı enzimlerin salınımını baskılar. Artrit durumunda serbest radikal hasarın, bu hastalığa eşlik eden eklem ağrısında ve şişmelerde payı vardır.

Dolaşım: Kılcal damarlar, serbest radikal hasar tarafından kolayca tahrip edilebilecek küçük kan damarlarıdır. Ek olarak hücreler yaşlanırken, kolajen (Collagen: Kılcal hücreler de dâhil hücrelerin onarımında ve büyümesinde önemli olan bir protein lifi) kaybeder.

Zayıflayan kılcal damarlar, kolay morarmaya ve varis geliştirmeye yatkın hale gelir. Üzüm çekirdeği özü, kılcal damarları güçlendirmeye iki şekilde yardım eder. Üzüm çekirdeği, serbest radikal saldırıdan koruyarak kılcal damarların zayıflamasını engellemeye yardım edebilir.

Ayrıca C vitamini kolajenin üretimi için gerekli olduğu için ve üzüm çekirdeği özğ C vitamininin performansını geliştirdiğinden dolayı kolajen üretimi ile de ilgilidir.

Sedef hastalığı için üzüm çekirdeği kürü

 İbrahim Saraçoğlu Sedef hastalığına karşı doğal destek olarak çekirdekli siyah kuru üzüm yemeyi tavsiye ediyor.
Sedef hastalığına karşı: 15-20 tane çekirdekli siyah kuru üzümü, havanda ezdikten sonra yiyin.
Eğer şeker hastası iseniz üzümün çekirdeklerini çıkararak, sadece çekirdeklerini ezerek yiyin. Kullanılan siyah üzüm taze olmalıdır. Üzümün taze olduğu çekirdeklerinin buruk tadından anlaşılabilir.
1) Yoğun bir çalışma temposu içerisinde ve stres altındaysanız, öğleden sonraları tüketeceğiniz yarım salkım üzümün (yaklaşık 250-300 gram) en geç yarım saat sonra sizi nasıl rahatlattığını, stresinizin nasıl kaybolduğunu, yorgunluğunuzun adeta buharlaşır gibi üzerinizden nasıl kalktığım ve dinlendiğinizi hayretle hissedeceksiniz. Tüm bunlara ilave olarak kendinizi daha dinç ve daha enerjik hissetmeye başlayacaksınız. Daha etkili olur düşüncesiyle, yukarıda belirttiğim ölçünün üzerine çıkmayınız. Ancak şeker hastalarının bu konuda hekimlerine danışmanından uygulamaya geçmemeleri gerekir.

2)Eğer kronik yorgunluktan şikayet ediyorsanız haftada bir kaç defa tüketeceğiniz bir bardak taze beyaz üzüm suyu bu yorgunluğunuzun ortadan kalkmasında büyük bir destek olacaktır.

3) Taze beyaz üzüm ve taze siyah üzümü tüketirken ölçülü olmaları gereken iki grup vardır. Bunlardan birincisi ilk dört ayını tamamlamamış hamile bayanlardır. İkinci gruptaysa hekimleri tarafından “karaciğer yağlanması” teşhisi konulmuş kişiler yer almaktadır. Hamile bayanların ve karaciğer yağlanması teşhisi konulmuş olan hastaların taze üzüm türlerinin tüketiminde ölçülü olmaları gerekir. Buradan hamile bayanların ve karaciğer yağlanması olanların kesinlikle taze üzüm yememeleri gerektiği sonucunu çıkartmayınız. Ancak, bu grupta ki kişilerin taze üzüm tüketimlerinde en az şeker hastaları kadar ölçülü olmaları gerekir.

4) Taze beyaz üzüm bilinen tüm meyveler ve sebzeler içerisinde en güçlü antioksidan özellikli olanıdır. Taze beyaz üzümü mevsiminde ve günde bir salkımdan (200-250 gr) fazla olmamak kaydıyla tüketirseniz, o zaman onun antioksidan gücünden maksimum oranda faydalanabilirsiniz.

5) Taze beyaz üzüm kürünün kalpteki ritim bozukluğuna karşı önleyici ve tedavi edici
gücü bulunmaz bir özelliktir Kalbinde arithmi extrasistol şikayeti olanların günde 200-250 gram tüketecek leri taze beyaz üzüm bir mucizedir diyebiliriz. Kısaca, kalbinde ritim bozulduğu şikayeti olanların uygulayacakları taze beyaz üzüm kurilonlar için bulunmaz bir nimettir. Taze beyaz üzümün kurutulmuşu (kuru üzüm) bu amaçla kullanılmaz. Yeri gelmişken tekrar belirtmekte fayda görüyorum, daha çabuk düzelerim veya da ha çabuk etki etsin diyerek size önerilmiş olan ölçünün üzerine çıkmayınız.

6) Eğer vücudunuzun herhangi bir yerinde zor kapanan veya henüz kapanmamış bir yaranız varsa üzüm, üzüm çekirdeği ve cevizden yara kapanana kadar kesinlikle uzak durunuz. Üzüm ve ceviz tüketimi yaraların kapanmasını geciktirir, hatta yarayı azdırma gücü vardır.

7) Kanda uzun süreli iltihap bulunması önemli ve ağır sonuçları olabilecek sağlık sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir, Örneğin, kalp romatizmasına neden olabilir. Taze beyaz üzümün, özellikle kalp kapakçıklarına enfeksiyonun yerleşmesini engelleme gücü vardır. Ayrıca, bademcik enfeksiyonuna bağlı faranjitin (tonsillo-farenjit) vücudumuzdaki organlara (özellikle de kalp) vereceği zararı önlemedeki gücü de bulunmaz bir nimettir. Bu tür riskli hastalar için taze beyaz üzüm suyu mükemmel bir önleyici ve koruyucudur. Özellikle düzenli olarak belirli bir müddet kırmızıturp veya taze beyaz üzüm tüketmenin kandaki enfeksiyonun organlara zarar vermesini ve yerleşmesini önleyici gücü bir mucizedir diyebilirim.

8) On iki yaş altı çocukların herhangi bir kürü hekimlerine danışmadan uygulamalarını kesinlikle önermiyorum.

9) Aksi belirtilmedikçe aynı anda birden fazla kür uygulanmamalıdır. Herhangi bir kürün uygulama süresi tamamlanmadan da başka bir bitki çayı (yeşil çay, papatya, ıhlamur, adaçayı, gibi…) içilmemelidir.

10) Tüm kürlerin çelik veya emaye kaplarda hazırlanması gerekmektedir.

11) Kullanacağımız bitkinin raf ömrünün bir yılı geçmemiş olmasına dikkat ediniz.

Yapılan araştırmalar günde bir veya iki bardak şarap içenlerin kalp krizi riskini yaklaşık olarak % 25-40 oranında düşürdüğünü gösteriyor.                                                                                                                       SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN

Bizimle iletişime geçin